Beau Warbroek

Beau Warbroek

Functie:
Adviseur

Organisatie:
Tauw

"Ik ben geïntegreerd door de vraag waarom in sommige wijken of dorpen de energietransitie uit eigen initiatief van de grond komt, en waarom het op andere plekken moeizaam gaat."

Met mijn bestuurskundige achtergrond ben ik altijd gefascineerd geweest door de energietransitie. Een ‘wicked problem’ waar een verscheidenheid aan belangen bij elkaar komen en waar een veelheid aan partijen werken aan duurzame oplossingen.

Tijdens mijn master Bestuurskunde maakte ik voor het eerst kennis met de energietransitie van onderaf: energiecoöperaties. Waar ik met mijn master thesis mee begon, zette ik voort in mijn promotieonderzoek. Ik ben geïntegreerd door de vraag waarom in sommige wijken of dorpen de energietransitie uit eigen initiatief van de grond komt, en waarom het op andere plekken moeizaam gaat. Een van de conclusies van mijn proefschrift is dat gemeenten en provincies een belangrijke rol spelen in het faciliteren van deze burgerbeweging. Daarnaast ben ik tot inzicht gekomen dat het succes van energiecoöperaties een mix is van de organisatie van de energiecoöperatie zelf, haar relatie met de lokale omgeving en de governance context.

De rol van burgers binnen de energietransitie blijft mij na mijn promotieonderzoek ook bezig houden. In mijn werk bij Tauw zoek ik opnieuw de energiecoöperatie op, dit maal binnen de warmtetransitie. Welke rol kunnen burgers hebben binnen de warmtetransitie? Wat is de rol van de gemeente om haar inwoners te faciliteren?

« Naar het overzicht

Terug naar boven