#VanGasLos

  1 februari 2018     Het Cultuurgebouw Hoofddorp

Gastheer gemeente Haarlemmermeer

Duurzaam Gebouwd Congres organiseert de 9e editie in samenwerking met partner Provincie Noord-Holland en gastheer gemeente Haarlemmermeer.
Haarlemmermeer heeft een duidelijke visie omtrent #VanGasLos en weet dat zij de omslag nu moet maken. De gemeente Haarlemmermeer ziet dat er financieel en organisatorisch omvangrijke barrières zijn om bestaande bouw los te koppelen van gas. De investering is vaak fors. Daarnaast liggen kosten en baten niet altijd bij dezelfde partij. Veel verschillende stakeholders moeten de handschoen oppakken om initiatieven omtrent energieverduurzaming tot een succes te maken. Een gebiedsgerichte aanpak is noodzakelijk, om betrouwbaarheid en stabiliteit van de warmtevoorziening te waarborgen. 

Gemeente Haarlemmermeer heeft grote ambities om zo snel mogelijk hun woningportefeuille aardgasloos te maken.
Hieronder ziet u een tweetal projecten die zij inmiddels hebben gerealiseerd ten aanzien van #VanGasLos: 

Project De Vlinderslag Nieuw-Vennep

Gastheer gemeente Haarlemmermeer

Het project De Vlinderslag in Nieuw Vennep, gemeente Haarlemmermeer, is #VanGasLos. Sinds 2016 kunnen bewoners van twintig woningen hier genieten van een all-electric woning, zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

“De woningen worden verwarmd met warmte uit de aarde, heel natuurvriendelijk”, laat adjunct-directeur Youri Buitenhuis van De Raad Bouw weten. De Raad Bouw ontwikkelde in 2015 de woningen, die gebruikmaken van warmtepompen om duurzaam en met elektriciteit te verwarmen en te koelen.

In alle ruimtes van de huizen is vloerverwarming aangebracht. “Het voordeel van vloerverwarming is dat de warmte heel gelijkmatig afgeeft: het is heel comfortabel. Bovendien heb je geen stoffige radiatoren, dus het draagt bij aan een gezonder binnenklimaat.”

Lees meer

Project De Hofstede Zwaanshoek

Gastheer gemeente Haarlemmermeer

Niet alleen de nieuwbouwontwikkeling De Vlinderslag mag zich in gemeente Haarlemmermeer gasloos noemen. Ook de wijk De Hofstede in Zwaanshoek mag zich scharen in het rijtje van aardgasvrije realisaties.

Sinds twee jaar woont bewoner Ben van der Werff (zie foto, via gemeente Haarlemmermeer door Jur Engelchor) in een van de energieneutrale en gasloze woningen van De Hofstede. "Ik heb niet uit idealisme gekozen voor een energieneutrale woning”, vertelt Van Der Werff.

Lees meer

Terug naar boven